vrijdag, april 14, 2006

Hoe stafleden aangenomen worden

Blue Mountain School is momenteel op zoek naar nieuwe stafleden, omdat niet alle stafleden volgend jaar zullen aanblijven. Er waren 16 nieuwe kandidaat-stafleden, waarvan er na de schriftelijke ronde 6 mensen werden werden uitgenodigd voor een interview. Na alle intake-gesprekken zal de Schoolmeeting vergaderen en een voorstel uitwerken voor de Algemene Vergadering. In het voorstel wordt beschreven wie het volgende jaar staflid zal zijn, voor hoeveel uren per week en wat de lonen bedragen.

Staff Hiring Committee

Het Staf-Aanname-Comité stelde de vacature op, zorgde ervoor dat alle kandidaten op de hoogte bleven en stelde de vragenlijst op die wordt opgevolgd tijdens de intake-gesprekken. Enkele van de vragen die gesteld worden aan alle kandidaten:

Heb je een diploma? Zo ja, waarin?

Hoe zou je het vinden om te werken in een omgeving waar studenten het grootste deel van de tijd leren zonder onderwezen te worden?

Wat voor administratieve ervaring heb je? Kantoorwerk, boekhouden, professionele correspondentie?

Wat weet je over omgevingen waar dwang afwezig is en hoe goed denk je dat je in zo'n omgeving zou functioneren? Hoe goed zou je functioneren in een werkende democratie?

Wat zou je ervan vinden als je een twaalfjarige student kende die perfect intelligent was maar die nog niet had leren lezen?

Wat vind je van media, zoals videospelletjes, in de school?

Wat zou je reactie zijn op studenten die vloeken?

Als je in een kamer komt en je ziet rommel en je weet wie ze daar achtergelaten heeft, wat zou je doen? Wat vind je van rommel in het algemeen?

Wat zou je vinden van een student 10 meter hoog in een boom, of wadend in een beek zonder schoenen aan?

Hoe goed ga je om met kritiek?

Zie je voor jezelf een lange carrière in democratisch onderwijs?

Studenten, ouders en vrijwilligers zijn tijdens de interviews aanwezig.

Nieuwe procedure?

Sinds het begin van de school acht jaar geleden worden stafleden telkens voor één jaar aangenomen door de Algemene Vergadering. Op het einde van het schooljaar kunnen ze opnieuw solliciteren voor een plaats. Nu echter gaan er stemmen op om de beoordeling van stafleden op een gestructureerdere manier te laten verlopen. Voorgesteld wordt om op vaste tijdstippe tussentijdse evaluaties te organiseren aan de hand van een concrete checklist van de taken van de stafleden.