donderdag, april 13, 2006

Overtreden van regels

Zoals eerder gezegd worden de regels van de school opgemaakt in de schoolmeeting. Er zijn zeer veel regels op de school, en ze worden regelmatig overtreden.

Elkaar aanspreken

De regels zijn er in de eerste plaats om het leven in de school voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken. Zo is het verboden te rennen of te roepen in het gebouw, mag je pas iets gebruiken nadat je het aan de eigenaar gevraagd hebt en mag je niet voorsteken in de rij voor de schoolbus.

Het is niet evident om alle regels te onthouden, en studenten spreken elkaar dan ook aan als iemand iets doet dat niet toegelaten is. Meestal erkent de persoon in kwestie dit en stopt. Een andere mogelijkheid is het 'opschrijven' van een klacht over de overtreding.

Het Juridisch Comité

Het 'opschrijven' van iemand gebeurt op daarvoor bestemde klachtenformulieren die in de bibliotheek te vinden zijn. Op het formulier wordt de klacht op gedetailleerde manier neergeschreven, waarna hij verder kan worden behandeld door het Juridisch Comité (beter bekend als JC ofte 'Jay Cee')

Het Juridisch Comité is de rechtbank van de school: het onderzoekt klachten en bepaalt de strafmaat. In het JC zetelen 5 studenten en een staflid. De voorzitter van het comité bewaart de orde en maakt het verslag op. Elke dag om 10 worden de klachten verzameld, waarna de zitting kan beginnen.

Morgan wordt beschuldigd van
het niet uitvoeren van een sanctie.







De behandeling van de klachten gebeurt volgens een strikte procedure: eerst wordt de persoon gehoord die de klacht opgeschreven heeft, om toelichting te geven en bijkomende vragen te beantwoorden. Vervolgens worden eventuele getuigen opgeroepen. Daarna pas wordt de beschuldigde opgeroepen. Aan hem wordt gevraagd of hij de feiten bekent en er nog iets aan toe te voegen heeft. Na het bekennen van de feiten wordt gevraagd even buiten te wachten, terwijl het JC een passende strafmaat bepaalt. Tenslotte wordt de beschuldigde terug naar binnen geroepen en krijgt hij te horen wat zijn sanctie is. Hij verklaart zijn akkoord door het plaatsen van een handtekening onder het verslag.

De bailif haalt aanklager,
beschuldigde en eventuele getuigen.
De schoolmeeting

Er zijn een aantal gevallen waarbij zaken van het JC worden doorverwezen naar de schoolmeeting: onduidelijkheid, schorsing en onschuldverklaring van de beschuldigde.


Schoolmeeting als rechtbank








Soms zijn er bepaalde schoolregels voor tegenstrijdige interpretaties vatbaar, en dan kan het Juridisch Comité aan de schoolmeeting om duidelijkheid vragen. De schoolmeeting wordt ook aangesproken in het geval dat het juridisch comité iemand wil sanctioneren tot schorsing. Het JC moet dan een motie ter goedkeuring indienen bij de schoolmeeting.

In het uitzonderlijke geval dat iemand schuldig bevonden wordt door het JC, maar zelf zijn onschuld staande houdt, wordt de zaak naar de schoolmeeting gebracht. Hier wordt dan een echte rechtszaak georganiseerd: de beschuldigde krijgt een advocaat ter verdediging toegewezen, er wordt een rechter en een openbaar aanklager aangeduid, en de resterende leden van de schoolmeeting fungeren als jury.

Problem solving

Regelmatig spelen ook persoonlijke problemen tussen studenten een rol in het al dan niet opschrijven van elkaar. Het is in het belang van de school dat het Juridisch Comité niet de arena wordt om persoonlijke vetes uit te vechten. Als studenten of stafleden het moeilijk hebben met elkaar, kan een 'problem solving' aangevraagd worden . Dit is een gesprek tussen de mensen die een probleem hebben, geleid door een staflid.

In het gesprek wordt onderzocht wat het probleem is. Vervolgens wordt aan beide partijen gevraagd wat ze willen dat er verandert in de toekomst. Als de wederzijdse eisen te hoog blijken, wordt gekeken naar wat men wel bereid is te veranderen. Op die manier wordt gezocht naar een oplossing. Een 'problem solving' vindt pas plaats als alle partijen ermee instemmen.