woensdag, april 19, 2006

Problem solving

Ik schreef al eerder over problem solving. Ik vond een stukje tekst, geschreven voor de nieuwe website van de school - dat m.i. goed verwoordt waar het om gaat:

Jongere studenten hebben hebben vaak veel aan een proces dat we 'problem solving' noemen. De agressor, de persoon die zich bedreigt voelt, en getuigen worden door een discussie over de gebeurde feiten geleid. Dit gebeurt door iemand die door de school gecertificeerd is in probleem-oplossen. Vaak voelen ze zich door dit open en eerlijk proces erkend en vinden ze dat hen recht is toegedaan. Als zij die bij een 'problem solving' betrokken waren zich niet gehoord voelen, of vinden dat hun klacht niet begrepen wordt, kan de klacht nog altijd door het JC behandeld worden.

Alle instituten van de school dienen ervoor om de school beter te doen werken, om elke individuele student een zo groot mogelijke vrijheid te kunnen bieden. Het is niet goed als het JC gebruikt wordt als makkelijkheidsoplossing voor persoonlijke conflicten. Kinderen moeten leren zelf hun problemen met elkaar te bespreken, in plaats van daar anderen mee te belasten: bij onenigheid met je buurman stap je ook niet onmiddellijk naar de rechtbank.