woensdag, maart 22, 2006

Introductie

Op 4 april 2006 vertrek ik op stage naar Blue Mountain School in Oregon, USA. Vier weken lang mag ik er gaan observeren en werken. Blue Mountain School is een democratische school met 65 studenten, die zich baseert op het Sudbury model.

Wat is een Sudbury school?

Een Sudbury school is een school die werkt volgens het model van de Sudbury Valley School, die in 1968 werd opgericht bij Boston, Massachussetts in Amerika.

Hoe wordt er geleerd op een Sudbury school?

Alle lessen en activiteiten worden gestart op initiatief van de studenten - er is dus geen opgelegd curriculum. Kinderen stellen zich doelen en zoeken middelen om die te bereiken. De school biedt hiervoor een veilig en ondersteunend kader.

Zijn er leeftijdsgroepen?

Er zijn geen leeftijdsgroepen. Kinderen tussen de 4 en 18 jaar leren er van en met elkaar. De leeftijdsmix zorgt voor een rijke sociale omgeving waar veel kennis kan worden gedeeld.

Wie werkt er?

Aangezien de primaire taak van mensen die werken op een Sudbury school niet het lesgeven is, wordt het woord staflid gebruikt. De stafleden zijn beschikbaar voor de studenten als er vragen zijn, ze hebben een aantal administratieve taken, en verwacht wordt dat ze een rolmodel zijn voor de schoolgemeenschap.

Hoe wordt een Sudbury school bestuurd?

De school wordt bestuurd door de wekelijkse schoolmeeting, waarin iedere student en elk staflid één stem hebben. Alle regels van de school worden dus democratisch gestemd. Overtreding van regels wordt behandeld door een juridisch comité, waarin zowel studenten als stafleden zitten. Zware overtredingen worden in de schoolmeeting behandeld. In kleine scholen is het juridisch comité vaak een onderdeel van de schoolmeeting.

Wat doen studenten nadat ze afstuderen van een Sudbury school?

De grote meerderheid kiest ervoor om hun opleiding te vervolmaken en gaat verder studeren aan hogescholen en universiteiten. Anderen stappen onmiddellijk in het beroepsleven om zich daar verder te bekwamen in het vakgebied van hun keuze. Over dit onderwerp zijn er twee boeken verschenen van de Sudbury Valley Press.

Is er wetenschappelijk onderzoek verricht naar dit soort scholen?

Ja, er zijn studies verricht naar de werking van Sudbury scholen. Hier vind je een aantal academische bronnen over het onderwerp.